1. Przeznaczenie i zastosowanie Podstawowym zastosowaniem kruszarki jest kruszenie produktów w różnych gałęziach przemysłu: przemysł spożywczy, przemysł zbożowy. W przemyśle zbożowym kruszarka ma bardzo szerokie zastosowanie. W przemyśle spożywczym jest używany do rozdrabniania suszonych kwiatów np. hibiskusa, suszonych owoców (dzika róża) itp. W przemyśle herbacianym kruszarka jest używana do rozdrabniania komponentów służących do produkcji herbat. Ma także szerokie zastosowanie do kruszenia granulatu w procesie granulacji, do przygotowania frakcji pod herbaty ekspresowe np. typu fix.
2. Charakterystyka techniczna:
wydajność (uzależniona od rodzaju surowca) |
|
1000-2000 kg/8h |
moc silnika |
|
5,5 kW |
prędkość obrotowa silnika |
|
1415 obr./ min. |
obroty walca stałego |
|
500 obr./ min. |
przełożenie przekładni zębatej |
|
1:2 |
średnica walców |
|
156 mm |
szerokość robocza walcy |
|
312 mm |
pojemność zasypu |
|
90 l |
podzaj pasa (anty- statyczny) |
|
HB 1950 |
ilość pasów |
|
2 szt. |
waga |
|
240 kg |
wymiary (długość x szerokość x wyskość ) |
|
825x765x1280 mm |
Dwuletnia gwarancja obejmuje całą maszynę z wyjątkiem materiałów eksplatacyjnych takich jak łożyska, rolki i pasy klinowe.