1. Przeznaczenie i zastosowanie
Sterylizator służy do trwałego zniszczenia drobnoustrojów, w tym również form przetrwalnikowych, np. bakterii, grzybów, drożdży, pleśni. Proces sterylizacji daje absolutną gwarancje czystości mikrobiologicznej, pozwala na sterylizację różnych rodzajów produktów: mielonych (np. papryka mielona, gałka muszkatołowa mielona, goździki mielone itd.), krojonych (np. zioła krojone, frakcja typu fix, omłot z ziół, zioła przetarte), oraz całych (np. pieprz ziarnisty, ziele angielskie, majeranek itd.). Proces sterylizacji polega na nagrzaniu wstępnego towaru do temperatury ok. 90°C.
Z podajnika zasypowego towar spada do komory sterylizującej gdzie towar zostaje potraktowany suchą parą wodną w temperaturze ok. 130ºC. Poprzez płynną regulacje prędkości żmijki w komorze sterylizującej możemy regulować czas przebywania towaru w komorze. Następnie poprzez zsyp znajdujący się na końcu komory towar spada do komory chłodzącej wstępnej, gdzie towar zostaje przetransportowany również przez system podajników żmijkowych. Do komory suszenia jest wtłaczane ciepłe powietrze w celu jak najdokładniejszego wysuszenia towaru. Następnie towar spada na podajnik odbiorczy i jest transportowany do worków lub big-bagów poprzez workownicę. Na pulpicie sterującym sterylizatora znajdują się również czytniki czujników temperatury. Maszyna może być wyposażona w dodatkowe elementy, czyli m.in. wilgotnościomierz powietrza.
2. Charakterystyka techniczna:
- wydajność |
|
ok. 1t - 2t/8h |
- zapotrzebowanie na moc (bez wytwornicy pary) |
|
ok. 30kW |
- waga |
|
2000 kg |
- dostępne wytwornice pary: |
|
gaz, olej opałowy, wytwornice elektryczne |
3. Wymiary gabarytowe:
- szerokość |
|
7130 mm |
- długość |
|
10250 mm |
- wysokość |
|
4010 mm |
Dwuletnia gwarancja obejmuje całą maszynę z wyjątkiem materiałów eksploatacyjnychInne maszyny i urządzenia na życzenie Klienta o różnych wydajnościach!